Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bylinky nemusí léčit jen lidi

Víte, že je možné používat některé rostliny k omezování výskytu škůdců a předcházení chorob?
K ochraně rostlin se obvykle používají stejné byliny jako k léčbě lidí. Připravují se z nich odvary, čaje, výluhy a zákvasy. K přípravě jsou nejvhodnější kameninové, plastové nebo skleněné nádoby (nikdy ne kovové). Po scezení se zbytky rostlin dají použít do kompostu.
Odvary je nutno připravit těsně před aplikací, jinak ztrácí účinnost. Připravují se nejčastěji z čerstvých rostlin, ale mohou se použít i rostliny sušené. Nejdříve se nasekají na menší kousky a máčejí 24 hodin ve vodě. Pak se v této vodě ještě přibližně 30 minut povaří. Po vychladnutí se přecedí a jsou připraveny k okamžitému použití.
Čaje se připravují podobně jako odvary, ale rostlinný materiál se nemáčí ani nevaří, pouze se spaří vařící vodou a nechá se asi 30 min. louhovat. Po vychladnutí je připraven k použití.
Výluhy (extrakty, výtažky) se získávají louhováním sušených nebo čerstvých rostlin ve studené vodě (nejlépe měkké) po dobu dvou až tří dnů. Po scezení se výluh podle potřeby ředí vodou. Nádoba s výluhem se umístí na chladném místě, aby nezačal kvasit. Výluh, stejně jako odvar, se musí spotřebovat co nejdříve.
Zákvasy (jíchy) se připravují podobně jako výluhy, ale nádobu umístíme naopak na teplé místo a denně promícháváme, aby rostliny lépe vykvasily. Aby zákvas během kvašení nezapáchal, přidáme do něho několik kapek výtažku z kozlíku lékařského. Zákvas je hotov asi za 14 dní. Poznáme to podle toho, že tekutina po promíchání nepění. Zákvasy lze po krátkou dobu uchovávat ve skleněné nádobě v místech se stálou nízkou teplotou.
Pro všeobecné posílení růstu rostlin je dobrý odvar z květů heřmánku. Jeho roztokem se stříkají celé rostliny. Také je možné do odvaru namočit osivo asi na 15 minut před výsevem. Zvýší se tím jejich klíčivost a semena se dezinfikují.
K posílení a k celkové odolnosti rostlin slouží také jícha z mladých kopřiv. Obsahuje potřebné živiny, železo, vápník, kyselinu křemičitou, vitamíny a stopové prvky. Zákvas se připravuje ze 100g kopřiv a jednoho litru vody. Před použitím se ředí 1:10 v zálivce nebo 1:10 k postřiku. Aplikuje se každých 14 dnů od rašení pupenů až po vývoj plodů jako prevence proti sviluškám, obaleči jablečnému, molovce jablečné a vrtuli třešňové. Tento postřik se doporučuje jako prevence proti nádorovitosti maliníku. Zálivka zeleniny představuje celkovou preventivní ochranu proti chorobám a škůdcům.
Neředěný výluh z kopřiv pomáhá proti mšici listové či mravencům (pokud se jím opakovaně prolévají jejich cestičky).
Kopřivový zákvas lze kombinovat také se zákvasem z kořenů a listů kostivalu lékařského. Ten posiluje rostliny, obsahuje mimo jiné taká draslík a kyselinu křemičitou. Můžete ho použít také samostatně.
Proti padlí a plísním pomáhá odvar z přesličky. A nedokvašená jícha z této rostliny ředěná asi 1:5 účinkuje proti mšicím a svilušce snovací. Pokud přidáme ještě mazlavé mýdlo (asi 1%), účinek se ještě zvýší.
Výluh z česnekové drti se používá k moření semen. Hubí totiž bakterie a houbové choroby. Semena ponecháme 36 až 48 hodin namočená v drti zředěné vodou v poměru 1:25.
Zákvas z česneku nebo cibule, ale i z póru a pažitky se používá k prevenci houbových chorob (např. plísně šedé u jahodníku). V jednom litru vody se nechá zkvasit 50g rozdrcených cibulovin. Před použitím se zákvas ředí v poměru 1:10. Roztokem se rostliny buď opakovaně postřikují nebo zalévají. Zákvas se dá použít i k dezinfekci zeminy na pařeništi nebo na výsevném záhonu.


Kateřina Ondřejová, Gabriela Kliková, zdroj: www.ekolist.cz